Esansiyel koku yağı, uçucu özelliğe sahip olup kokulu bitkilerin yapraklarında, köklerinde, çiçeğinde, meyvesinde, kabuklarında, tohumlarında veya gövdesinde depoladıkları yağ bileşenlerinden elde edilen maddelerin genelidir. Sıvı halde olmasından dolayı oda ısısında ağzı açık kaldığı zaman bulundukları ortama uçup yayıldıkları için uçucu koku yağı da denir. Bitkilerin kendilerini korumaya almaları için çevreye yaydıkları bu esansiyel yağlar besin olarak kullanılamaz. Bulunduğumuz ortama hoş bir koku vermesi için kullanılır.
İnsanda en önemli duyu koku alma duyusudur. Girdiğimiz ortamda ilk önce o ortamın nasıl bir ortam olduğunu hemen değerlendirebiliriz. Hafızamızı ilk etkileyen duyu görme duyusundan önce koku duyusudur. Buhurdanlığa dökülen esansiyel koku yağının çalışma ortamına verdiği ferah koku bizi motive eder, çamaşır makinesine damlatılan birkaç damla yağın çamaşırların güzel kokmasını, sulu süpürgeye damlatılan uçucu koku yağının evin daha temiz kokmasını sağlar ve daha birçok alanda güzel kokmasını istediğimiz yerlere birkaç damla damlatarak ortama ferah bir koku yayılmasını sağlayabilir.
Esansiyel Koku Yağları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Esansiyel koku yağları yıllar öncesinden günümüze birçok alanda ve kültürde farklı amaçlar için kullanılmıştır. Güzel kokular insanların ruh haline iyi geldiğinden rahatlatıcı etki sağlamak amacıyla evin her alanında kullanılır. Güzel kokular bizi stresten uzaklaşmamıza ve rahatlamamıza yardımcı olur. Hoş kokulu esansiyel yağlar rahat bir uyku uyumamızda etkilidir.
En çok tercih edilen yağlar arasında sakinleştirici etkisi olan ve uyumakta zorlandığımızda buhurdanlığa biraz su ve üç dört damla lavanta yağı döküldüğünde ortama verdiği hoş kokudan dolayı bizi rahatlatır. Sulu süpürgelerimizin içine damlatılan on veya on beş damla okaliptüs yağı ferah bir koku yaydığından ev temizleme ürünlerinde kullanabilirsiniz. Limonun antibakteriyel özelliği olmasından ev temizliklerinde vileda suyunun içine on veya on beş damla damlatarak kullanabilirsiniz. Baş ağrılarını hafifletmek için nane yağını difüzör esansı olarak kullanabilirsiniz. Difüzör, esans yağlarını küçük moleküllere parçalar. Difüzöre konan nane yağını havaya dağıtır, nane kokusu enerji yükseltici olarak da kullanılır. Karanfil yağının küfü temizleme özelliği vardır. 100 ml suya 10 damla karanfil yağı ekleyerek küflü yüzeye sıkın ve bir saat bekletip bir bezle sildiğiniz zaman küfün temizlendiğini göreceksiniz. Papatya yağının sakinleştirici özelliğini bilmeyen yoktur, uykuya geçmeden önce birkaç kez koklayıp uykuya geçebilirsiniz.
Esansiyel Koku Yağı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
· Amber şişelerde olmasına dikkat edilmeli çünkü koyu renkli şişelerde olmasının nedeni uçucu yağlar ısı ve ışıktan çabuk etkilendiği için muhafaza edildiği yer önemlidir.
· Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı onaylı ürünler tercih edilmeli. Devletin kontrolünde olan ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabiliriz.
· Şişe üzerinde üretim tarihinin ve son kullanma tarihinin yazıyor olmasına dikkat edilmeli.
· Şişe üzerinde mutlaka esansiyel uçucu yağ olduğunun belirtiliyor olması gerekiyor.
· Esansiyel koku yağının kapağını açtığımız zaman kilitli kapağının olması gerekiyor.
· Konsantre uçucu koku yağı yoğun oldukları için damlalıklı olması önemlidir.
Sosyal sorumluluk projesini yürüten Auran markasında;
· Esansiyel yağlar,
· Vegan oda ve çamaşır kokuları,
· Bambu çubuklu oda kokuları gibi
Birçok çeşit koku bulabilirsiniz.